Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos: kaip maitintis sveikai ir tvariai

2023/08/22

2023 m. birželio 20 d. visuomenei pristatytos atnaujintos Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos (Nordic Nutrition Recommendations 2023), apimančios ir Baltijos šalis. Pirmą kartą jose pateikiamos ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankios mitybos mokslinės rekomendacijos, skatinančios valgyti daugiau vaisių, daržovių ir žuvies,  o  mėsos produktų vartojimą mažinti.

Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas  pagrįstai galima vadinti išsamiausiu pasaulyje moksliniu dokumentu, kaip turėtume tinkamai maitintis planetos ir savo sveikatos labui. Tai ketverių metų ir kelių šimtų Šiaurės šalių ir tarptautinių mokslininkų darbo rezultatas.

Pagrindiniai Šiaurietiškos mitybos rekomendacijų 2023 principai:

 

  • daug daržovių, vaisių, uogų, ankštinių daržovių, bulvių ir neskaldytų grūdų;
  • gausus žuvies ir riešutų vartojimas;
  • ribotas mėsos ir paukštienos vartojimas;
  • saikingas mažo riebumo pieno produktų vartojimas;
  • minimalus perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, druskos ir cukraus, vartojimas.

Rekomenduojama didinti vartojimą:

Naudinga aplinkai ir sveikatai Naudinga aplinkai
Neskaldyti grūdai: 90 g. per dieną Bulvės: svarbi įprastos mitybos dalis
Ankštinės daržovės: svarbi kasdienės mitybos dalis
Daržovės, vaisiai ir uogos: 500-800 g, per dieną
Riešutai: 20-30 g. per dieną
Žuvis: 300 – 450 g. per savaitę, iš kurių bent 200 g. per turėtų būti riebios žuvies. Žuvį rekomenduojama rinktis  iš tvariai valdomų išteklių.