Auganti nepriklausomos baltarusiškos žiniasklaidos oazė Lietuvoje

2022/12/13

Istorinė Baltarusijos vėliava „Malanka Media“ redakcijoje

Po 2020 metų rugpjūtį įvykusių suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų, Pavel Marinich suprato, kad nepriklausoma žiniasklaida šioje šalyje egzistuoti nebegali. Jau po kelių mėnesių transliuoti laidas kaimyninės šalies auditorijai jis, kartu su nepriklausomų žurnalistų komanda, pradėjo iš Lietuvos. Vilniuje buvo įkurtas internetinis naujienų kanalas „Malanka Media“, kurio veiklą bei studijos įkūrimą kritiškai svarbiu laikotarpiu 2021 m.  parėmė Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Nuo rinkimų stebėjimo iki nepriklausomo kanalo

Dar prieš atsirandant „Malanka Media“, Pavel buvo įkūręs pilietinę platformą „Zubr“, skirtą 2020 m. Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų stebėjimui. Didele dalimi būtent „Zubr“ ir kartu veikusios „Golas“ iniciatyvų dėka pasaulis pripažino, jog A. Lukašenka nėra teisėtas Baltarusijos prezidentas.

„Baltarusijos žmonės siuntė nuotraukas, įvairią informaciją, liudijančią apie neteisėtą rinkimų organizavimą ir rezultatų klastojimą. Todėl nusprendėme kasdien leisti trumpą naujienų laidą, jog galėtume žmonėms parodyti realius, kasdienius visuomenės apgaudinėjimo pavyzdžius Baltarusijoje. Kadangi tuo metu dar neturėjome savo platformos, mums padėjo kiti populiarūs nepriklausomi baltarusiškos žiniasklaidos kanalai, kurie mūsų turinį pertransliuodavo“, – pasakoja Pavel.

Malanka News studija

Šiuo metu „Youtube“ platformoje veikianti „Malanka Media“ (nuoroda) turi 123 tūkstančius prenumeratorių ir net 14 skirtingų programų. Kasdien augant „Malanka Media“ sekėjų skaičiui, jos redaktorius neatmeta galimybės ateityje įsteigti ir naujienų agentūrą.

Už kanalo sėkmę Pavel labiausiai dėkingas pilietinei Baltarusijos visuomenei.

„Bene visa mūsų pateikiama informacija pagrįsta tuo, ką mums atsiunčia žmonės iš Baltarusijos. Kitaip tariant, mūsų auditorija kartu yra ir šio kanalo kūrėjai. Užmezgėme stiprų kontaktą tarp tų, kurie šias žinias rengia, mūsų žiūrovų ir pačių pašnekovų, kuriuos kviečiame į tiesiogines transliacijas. Todėl net ir patys žmonės turi galimybę tiesiogiai klausti, diskutuoti ar siūlyti diskusijų temas“, – teigia žurnalistas.

Tikslas – ugdyti jaunuosius baltarusius

Kelias dešimtis darbuotojų turinti redakcija siekia tapti pirmąja piliečių išlaikoma baltarusiška televizija, o šiuo metu didžiausią dėmesį skiria jaunesnės auditorijos žiūrovų pritraukimui.

„Per 26 metus visa baltarusių karta išaugo valdžioje būnant tik Lukašenkai. Dabar ši karta pradeda auginti savo vaikus ir labai norime juos šviesti apie baltarusišką tapatybę, kultūrą, istoriją ir kalbą. Tačiau dėmesys svarbus ne tik vaikams, bet ir jauniesiems jų tėvams, norime kad ir jie patys taptų mūsų kanalo žiūrovais. Ši tėvų karta mums ypatingai aktuali“, – tikina Pavel.

Redakcijos biuras

Paklaustas apie iššūkius su kuriais susiduria redakcija, „Malanka Media“ vadovas apgailestauja, kad parą sudaro tik 24 valandos. Kambario dydžio studijoje laidų transliacijos vyksta viena po kitos, tačiau jas rengia itin maža žurnalistų komanda.

Nors dalyje kanalo laidų pateikiami ir angliški subtitrai, didesnė komanda leistų pasirūpinti medžiagos vertimu į kitas kalbas, pirmiausiai anglų ir lenkų. Be to, būtų įmanoma įkurti ir  kultūros bei sporto naujienų skyrių.

„Esame itin dėkingi Šiaurės ministrų tarybos biurui Lietuvoje, nes tik suteikta parama mums leido pradėti dirbti, įsigyti reikiamą įrangą ir kurti naujus nepriklausomus žiniasklaidos projektus“, – pasakoja Pavel Marinich.