Auginame technologijų ekosistemą visiems

2021/05/13

Publikacijų ciklas „Šiaurietiškos istorijos“ pasakoja apie lietuvius, dirbančius įvairiuose sektoriuose ir srityse. Visus juos vienija bendras pomėgis ir įkvėpimas – Šiaurės šalių idėjos ir vertybės. Dalijamės istorijomis apie žmones, kurie su Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje parama pasisėmė naujų idėjų, įgijo žinių ir sustiprino savo balsą visuomenėje.

Naujausia šiaurietiška istorija pasakoja apie „Women Go Tech“ iniciatyvą. Ji įkurta 2016 metais siekiant suteikti mentorystę moterims, norinčioms pradėti dirbti ir tobulėti technologijų srityje. Pirmaisiais sezonais jie priėmė 250 pretendentų į 30 vietų. Šiuo metu ketvirtajam sezonui iniciatyva sulaukė 800 pretendentų į 171 vietą. Šioje istorijoje Žydrūnė Vitaitė, Diana Česonytė ir Evelina Klibaitė kalba apie tai, kaip dalyvavimą kuriant technologijas padaryti prieinamą visiems. 

 

„Manau, kad buvo treti ar ketvirti metai darbo technologijų srityje, kai pradėjau jausti norą kažką keisti. Perėjus į pramonę iš savo mentoriaus, kuris tuo metu buvo mano vadovas, gavau daug patarimų. Jis labai palaikė, drąsino ir daug padėjo. Įsidarbinti technologijų pramonėje yra viena, o susidoroti su stresu, komentarais ir išlikti darbingai – kas kita, daug žmonių atpuola. Jei atsiduriate nepažįstamoje, svetimoje aplinkoje ir niekas jūsų nepalaiko, dauguma specialistų išeina kitur“.

Žydrūnė Vitaitė yra viena iš „Women Go Tech“ įkūrėjų. Žydrūnė savo kailiu pajuto mentorystės galią ir vertę ir tai paskatino ją pradėti mentorystės programą moterims, dirbančioms ar besidominčioms darbu technologijų srityje. Jai mentorystė padėjo sunkiais laikais ir paskatino siekti lyderystės.

Kai Žydrūnės sesuo susidūrė su tokiais pačiais iššūkiais savo darbe statybų sektoriuje, ji suprato, kad mentorystė yra pritaikoma platesniu mastu. „Sesei gavus pirmąjį darbą, ji susidūrė su tais pačiais klausimais, kokie iškilo ir man. Tokie kaip: ar galiu dėvėti aukštakulnius verslo susitikime ir išlikti profesionale? Ar galiu gerai pasirodyti, jei esu vienintelė moteris komandoje? Kaip turėčiau elgtis pristatymų metu ar įmonės vakarėliuose, jei esu vienintelė ar viena iš nedaugelio tos įmonės moterų? Turėjau galvoje žmogų, kuris galėtų ją globoti, ir supratau, kad turiu tai padaryti. Suteikti paramą globotiniams suvedant juos su mentoriais, kurie galėtų padėti pasiekti tikslus. Mačiau, kad reikia palaikyti technologijų sektoriuose jau dirbančias moteris, taip pat ir moteris, dar tik norinčias įsitraukti į šią sritį“.

Žydrūnė žinojo, kad reikės daug palaikymo, kad tai įvyktų. Ji buvo ekonomikos forumo „Global Shapers“ bendruomenės dalis, tačiau jos idėja du kartus buvo atmesta. Pirmą kartą komisijos nariai vyrai netikėjo, kad kažkas trukdo moterims dirbti technologijų srityje. Antrą kartą atmetimas buvo grindžiamas asmeninės mentorystės neefektyvumu. Laimei, jai pavyko sutikti bendraminčių, tokių kaip tuo metu „Infobalt“ direktorius Paulius Vertelka, kurie mąstė kitaip ir matė šios idėjos poreikį.

„Mes pradėjome, įdarbinome žmones, kurie domėjosi ir norėjo tai organizuoti, ir nusprendėme pabandyti. Į bandomąjį projektą gavome beveik 250 pareiškų, nors vietų buvo vos 30. Pirmojo „Women Go Tech“ sezono atidarymo metu komisijos narys, kuris du kartus atmetė mano idėją, atsiprašė“.

Kova su stereotipais

„Women Go Tech“ ką tik pradėjo savo ketvirtąjį sezoną. Šiemet jie sulaukė 800 pretendentų į 171 vietą. Žydrūnė dabar eina pareigas valdyboje, o dabartinė programos vadovė yra Diana Česonytė. Diana pradėjo kaip „Women Go Tech“ programos dalyvė. Ji domėjosi technologijomis ir norėjo išbandyti save kaip projektų vadovę. Dabar ji palaiko kitas moteris, ateinančias į technologijų sritį.

„Women Go Tech“ yra programa, skirta moterims, norinčioms sukurti karjerą technologijų srityje. Mentorystė yra pagrindinis produktas, kurį mes teikiame, o tai reiškia betarpišką bendravimą su globotine, norinčia pereiti į technologijų sritį, ir mentorių, turintį patirties, žinių ir brandos, kad sugebėtų palaikytų globotinę iššūkiuose, su kuriais ji gali susidurti pakeliui. Jie susitinka bent kartą per mėnesį septynis mėnesius, kad pasiektų tikslą, kurį per pirmąjį susitikimą iškelia mentoriai“.

„Technologijų sritis visur patiria tuos pačius iššūkius. Labai trūksta talentų ir įvairovės. Lietuvoje ketvirtadalis technologijos srities darbuotojų yra moterys ir tai yra geriau nei ES vidurkis – 16–18%, tačiau vis dar yra didžiulis potencialas šiai proporcijai didėti. IT tapo daug geresne sritimi šiuo požiūriu, tačiau tokiose srityse kaip inžinerija ir statyba vis dar kyla stereotipų problemų ir jos yra labai atšiaurios aplinkos moterims”.

„Stereotipas vis dar yra tas, kad inžinerija skirta vyrams. Ir tai netiesa. Ypač statybų sektoriuje moterys vis dar diskriminuojamos ir vyrauja stereotipai, dėl kurių moterims sunku tobulėti. Kai šio sektoriaus moterys ateina į „Women Go Tech“, mes jaučiame jų skausmą. Girdime: „aš esu sutraiškyta, man gana. Norėjau parodyti, kad galiu, bet tiesiog per sunku”. Net stiprios moterys palūžta. Taigi supratome, kad labai svarbu auginti pasitikėjimą savimi. Norime parodyti moterims, kad jos gali”.

Bendruomenės galia

Tiek Diana, tiek Žydrūnė pabrėžia, kad vienas iš svarbiausių dalykų moterims yra tapti palaikančios ir drąsinančios bendruomenės dalimi. Psichologinis stresas ir paramos stoka yra vienas pagrindinių dalykų, verčiančių moteris mesti technologijas. Daugybė moterų turi išsilavinimą šioje srityje, bet ten nedirba.

„Duomenys rodo, kad 50% vyrų, baigusių inžinerijos studijas, dirba inžinieriais. Moterims tai tik 30 proc. Dėl profesinio mokymo dar blogiau. Po inžinerijos studijų šioje srityje lieka tik 10% moterų. Kai mes kalbamės su moterimis universitetuose, jos pasakoja apie stereotipus nuo 6-os klasės iki pat universiteto. Net jei moteris pasirenka šį kelią, ji dažnai sulaukia komentarų, kaip „ką tu čia veiki, kada mesi?“

Tokie klausimai stebėtinai paplitę visoje Europoje. Niekam dar nepavyko išspręsti šio iššūkio. Tam reikia glaudesnio tarpvalstybinio bendradarbiavimo ieškant bendrų sprendimų. Kiekviena šalis jau turi skirtingas iniciatyvas, todėl yra daug ką dalytis ir mokytis.

„Lietuvoje turime „Women Go Tech“, Šiaurės ir Baltijos šalyse yra ir kitų iniciatyvų. Pasidalinkime tuo, ką darome, kad galėtume mokytis vieni iš kitų ir pagelbėti. Ką tik inicijavome naują projektą su keturiomis Šiaurės ir Baltijos šalimis, kad galėtume pasidalyti tarpusavyje patirtimi ir parengti leidinį apie tai, ko mes mokomės pasidalydami su pasauliu“.

Tos keturios šalys yra Estija, Latvija, Danija ir Islandija. Islandija labiau išsiskiria lyčių lygybės klausimu ir nuveikė įspūdingą darbą, susijusį su lyčių kvotų politika ir kova su darbo užmokesčio skirtumais. Evelina Klibaitė, kuri yra „Women Go Tech“ renginių vadovė, teigia, kad Islandijos įdomus pavyzdys galėtų būti taikomas ir Lietuvos įmonėse ir organizacijose. Tai tik vienas iš daugelio gerų pavyzdžių, kuriuos jos tikisi surinkti.

„Gerosios patirties pavyzdžius renkame per dalijimosi žiniomis seminarus, kuriuose susitinka visos suinteresuotos šalys. Pagrindinės suinteresuotosios šalys yra informacijos, ryšių technologijos ir inžinerijos įmonės, universitetai, politikos formuotojai ir įmonės bei organizacijos, besidominčios lyčių lygybe. Pagrindinis metodas bus brainstormas. Vieni analizuos problemas, su kuriomis susiduria dalyviai, o kiti pasiūlys idėjas ir sprendimus. Remdamiesi tuo, mes sudarysime veiksmų planą, kaip išspręsti iškilusias problemas“.

Augančios ambicijos

Tiek Evelina, tiek Diana mini, kaip jos susiduria su tomis pačiomis problemomis visur. Nėra taip, kad moterys nenori dirbti technologijos srityje. Kai moterys gauna galimybę mokytis ar dalyvauti mentorystės programose, susijusiose su technologijomis, kyla didelis susidomėjimas. Trūksta stereotipų įveikimo ir įtraukimo į technologijų sritį pavyzdžių. Diana mano, kad dar reikia nueiti ilgą kelią. Pasaulinė statistika rodo, kad mišrios komandos padidina įmonės pajamas 21 proc. Ir skatina naujoves.

„Lyčių lygybė daugelį metų buvo skambus žodis, tačiau dar negalime uždaryti klausimo ir deklaruoti atlikto darbo. Buvo padaryta daug dalykų, todėl įdomu pasidalyti patirtimi, pamatyti, su kokiomis problemomis susiduria kiti ir kaip jie tai išsprendžia. Kovos dažnai būna panašios, todėl diskusija yra svarbiausia. Norime parodyti, kaip galime mokytis vieni iš kitų“.

Diana tikisi, kad po 5–10 metų technologijos bus vienodai atviros visiems ir kad lyčių stereotipai bus pasenę. Evelina tikisi, kad „Women Go Tech“ sugebės padėti dar daugiau moterų ir į savo programas įtrauks daugiau technologijų sričių. Vis dar yra daug sričių, kurių jos neturėjo galimybių aprėpti.

„Women Go Tech“ yra orientuota į moteris, tačiau įmonės pavadinimas iš tikrųjų yra „Talentai technologijoms“. Man sėkmė būtų, jei po 5 metų „Women Go Tech“ taptų „We Go Tech“. Iki šiol mes nukreipiame į pagalbą toms, kurios susiduria su sunkumais, tačiau po 5 metų, tikiuosi, bus norma, kad technologijos bus atvira sritis visoms ir visiems. Tada būtume „We Go Tech“.

Įvairovė kaip verslo pranašumas

„Women Go Tech“ labai gerai supranta lyčių lygybę, taip pat ir kalbant apie vyrus. Pusę mentorių sudaro vyrai, vyrai taip pat kviečiami į renginius, kuriuose yra skatinami sužinoti daugiau. Žydrūnė teigia, kad įvairovės poreikis technologijų sektoriuje taps vis svarbesnis. Nesvarbu, ar tai būtų lytis, amžius, patirtis ar kultūra. Norint sukurti naudingus produktus reikia įvairialypės komandos.

„Kai galvojame apie saugos produktų kūrimą, moterys dažniausiai gauna geriausius atsiliepimus. Jos visiškai kitaip galvoja apie produktą, pavyzdžiui, apie spalvos pasirinkimą. Turime įtraukti įvairius požiūrius, nes norime sukurti produktus, reikalingus visuomenei. Be to mes neišspręsime didžiausių problemų“.

„Women Go Tech“ sparčiai plečiasi. Jų bendruomenė ir iniciatyvų bei veiklų skaičius auga. Moterys remia visų mokyklų informuotumo apie technologijų sritį didinimą. Esmė vis dar yra mentorystė. Žydrūnė mini pokyčius, kuriuos patiria mentoriai.

„Pastebėjau, kad kai kurie mentoriai vyrai pradėjo samdyti daugiau moterų. Jie niekada nepripažintų, kad taip atsitinka dėl jų dalyvavimo pas mus, bet matau, kad būdami šios bendruomenės dalimi žmonės plečia požiūrį. Mentorystė nėra vienpusė gatvė. Daug duodami globotinėms mentoriai gali pasidalinti savo žiniomis. Tuo pačiu dirbame su visa technologijų bendruomene skleisdami įkvėpimą, drąsą ir norą siekti ambicijų. Jei šis darbas bus tęsiamas dar dešimtmečius, sukursime kitokią visuomenę. Ateityje dabartiniai globotiniai bus įmonių vadovai. Jie visada atsimins žmones, kurie juos palaikė žengiant pirmuosius žingsnius. Tada pasikeis mūsų visuomenė ir įmonės“.

„Women Go Tech“ šiuo metu bendradarbiauja su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje įgyvendindami projektą, kad pasidalytų žiniomis ir gerąja patirtimi Šiaurės ir Baltijos šalyse. Šis projektas orientuotas į integraciją, lyčių lygybę ir lygias galimybes.

Su Žydrūne, Diana ir Evelina kalbėjosi Stinne Friis Vognæs.