2023/06/21
Birželio 20 d. visuomenei pristatytos atnaujintos Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos (Nordic Nutrition Recommendations 2023, NNR2023), apimančios ir Baltijos šalis. Pirmą kartą jose pateikiamos ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankios mitybos mokslinės rekomendacijos, skatinančios valgyti daugiau vaisių, daržovių ir žuvies, o mėsos produktų vartojimą mažinti.
Per visą 40 metų ataskaitos istoriją, tai didžiausias mitybos rekomendacijų atnaujinimas. Dokumentas parengtas remiantis geriausiais turimais moksliniais duomenimis apie maisto vartojimą, sveikatą ir aplinką. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas pagrįstai galima vadinti išsamiausiu pasaulyje moksliniu dokumentu, kaip turėtume tinkamai maitintis planetos ir savo sveikatos labui.
„Ataskaitoje moksliškai pagrindžiama, kad sveika mityba paprastai yra ir tvari. Mūsų maisto vartojimo įpročiai privalo keistis, tačiau šie pokyčiai gali sukurti teigiamas sąveikas tarp sveikatos ir aplinkos“, – sako Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų 2023 m. projekto vadovas, Oslo universiteto profesorius Rune Blomhoff.
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos 2023
2023 m. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijose nagrinėjama 36 maistinių medžiagų ir 15 maisto produktų grupių poveikis sveikatai. Pirmenybė teikiama augalinei mitybai, kurioje būtų daug daržovių, vaisių, uogų, ankštinių kultūrų, bulvių ir neskaldytų grūdų.
Taip pat rekomenduojama vartoti daug žuvies ir riešutų, saikingai vartoti neriebaus pieno produktų, ribotą raudonos ir baltos mėsos kiekį, kuo mažiau perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, druskos ir cukraus.
Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus teigia, kad naujasis Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų leidimas rodo „stiprų ryšį tarp sveikų žmonių ir sveikos planetos“.
„Sveikinu Šiaurės ministrų tarybą už šį įspūdingą darbą ir įtraukų viešųjų konsultacijų procesą. Pagrindinė rekomendacija, patvirtinanti naujausius mokslinius tyrimus, teigia, jog reikia pereiti prie augalinės mitybos“, – sako p. Ghebreyesus.
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas skelbia Šiaurės ministrų taryba, jos yra unikalaus Šiaurės šalių bendradarbiavimo rezultatas. Remiantis rekomendacijomis, kiekviena šalis rengia palankios mitybos gaires savo piliečiams.
„Ataskaita, kurią šiandien turime, padės Šiaurės šalių gyventojams maitintis sveikai ir tvariai. Vadovaujantis rekomendacijomis, rengiamos nacionalinės mitybos gairės, kurios atsispindi mūsų mokyklų, ligoninių ir kitų viešojo sektoriaus įstaigų valgiaraščiuose“, – sako Šiaurės ministrų tarybos generalinė sekretorė Karen Ellemann.
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos – tai ketverių metų ir kelių šimtų Šiaurės šalių ir tarptautinių mokslininkų darbo rezultatas.
Rekomendacijų rengimo metodika atitinka pasaulinius standartus ir geriausias skaidrumo praktikas. Paskelbus kiekvieną ataskaitos skyrių, buvo rengiamos aštuonių savaičių trukmės viešosios konsultacijos.
Dar prieš pasirodant ataskaitai, keliose Šiaurės šalyse vyko plačios diskusijos, be kita ko, dėl rekomendacijos mažinti raudonos mėsos vartojimą, kuri atitinka kitas pasaulines aplinkos ir klimato tyrimų ataskaitas.
Galiausiai pačios šalys, rengdamos nacionalines mitybos gaires, pasirenka, kaip taikyti rekomendacijas, atsižvelgiant į nacionalinius prioritetus ir vietos aplinkybes.
agne@norden.lt
+370 682 22173